cropped-20220623_2041280-1-scaled-1.jpg
DSC_2943
DSC_2567bw
402156625_24590077287243284_8218879077284783991_n
previous arrow
next arrow

Na téma med do piva

Před vánocemi často zmiňované téma. Několik let se na to chystám, 2 roky po sobě už jsem měl med do várky připravený a nikdy jsem ho tam nakonec nedal. Nebyl jsem 100% přesvědčený, že to tam vlastně chci dát. Letos jsem to zlomil a po pročtení různých prizpěvků jsem se rozhodl že to prostě musím zkusit a udělat si na to vlastní názor 🤓 Přizpůsobil jsem tomu hodně i výběr sladů, aby se mi to s medem trochu propojovalo. Barvu jsem si spočítal na EBC18 a kromě velkého podílu vídeňského sladu a trochy melanoidniho a mnichova jsem také přidal 5% Black Swaen Honey Biscuit (dekuji za trpělivé zaslání mnoha vzorků od teto holandské sladovny BO PIVO , bral jsem na zkoušku téměř všechny varianty po pár kikech a musel to být hrozný opruz to nabalit 😇😃), který svým popisem naprosto odpovídal mým představám. Med jsem se rozhodl dát až do whirpoolu do 80st a cca v množství 8% vůči sladům. Po zchlazeni, v chuti med nebyl nijak zásadně znát, ale jak jsem spílal, tak šla ven z tanku nádherná medová vůně propojena s vůní mladiny. Zakvaseno lezackymi kvasnicemi yf-301 od Yeast flow. No tak jsem na to opravdu zvědav, jak to s tím medem nakonec dopadne. Vyšla mi finálně čistá 14° což na vánoční čas vidím jako příjemné spestření 😜 A jak to s medem mate vy?

Med do piva – a jak to dopadlo?

Vánoční Vídeňský Meďák 🍺 Musím říci, že jsem přes veškeré obavy s výsledkem velice spokojený. Pilo se přes celé vánoce a pije se dál 😂😝🌲 Myslím, ze díky přidanému sladu Black Swaen Honey Biscuit 5,5% tam zůstala lehká a sladkost v těle spojená s příjemným dozvukem medu a počítaná hořkost IBU 36 se ukázala jako příjemný a akuratni kontrast. Je to hrozně moc pitelné, jen si člověk musí pamatovat, že je to 14° 😝 Opravdu mě to moc překvapilo, med je tam opravdu jen lehce na pozadí (to co po prokvaseni zbylo) a rozhodně nepřekáží! Myslím, že si to na domácí pípě najde místo nejen na vánoce 😏 Příště vyzkouším rozdíl, při použití světlého medu, díky komentářům jsem se tomu trochu povenoval a nikdy jsem netušil, jak moc velké rozdíly v medu jsou! Pro ty co nečetli předchozí info tak přikládám níže odkaz spolu s fotkou průběhu kvašení a vlastního piva. Mějte pohodové lednové varky 👍👉🍻

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *